Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 22/07/2020
La reforma de la plaça de l'ajuntament ampliarà la zona de vianants i inclou la urbanització dels carrers de tot l'entorn
L'espai serà diàfan, d'un sol nivell i incorporarà brolladors d'aigua des del terra així com arbrat a banda i banda de la plaça i als carrers adjacents
Tortosa ja té a punt el projecte de reurbanització de la plaça de l'ajuntament i de tots els carrers de l'entorn. L'actuació permetrà situar tot l'àmbit a un sol nivell, amb prioritat per a les persones, i restringirà la circulació de vehicles al voltant de l'edifici consistorial només per als veïns. D'aquesta manera el projecte suposarà ampliar la zona de vianants existent al centre i convertir l'espai en un lloc de trobada de la ciutadania: "el que volem és que siga un entorn on les persones siguen les protagonistes. Quan vam tancar al trànsit la plaça de l'ajuntament vam tindre uns primers moments complexos, però amb el temps s'ha demostrat que va ser una decisió encertada i que ha convertit la zona en un lloc neuràlgic. Ara el que volem és fer-la més bonica i més amable per a les persones", ha detallat avui durant la presentació del projecte, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

L'actuació se centra en 3.673 metres quadrats de superfície, corresponents a la mateixa plaça, als porxos, als dos passatges que connecten la plaça amb l'avinguda de la Generalitat, al carrer Manuel Vilà, la travessia de Santa Teresa, el carrer Lluís Millet, la connexió amb el carrer Na Perona i la reordenació de la plaça Emili Sanz, la urbanització del carrer Enric Bayerri i el tram del carrer Pescadors entre la plaça de l'ajuntament i el carrer Sabina. El cost és de 1.536.000 euros, per als quals també s'ha demanat destinar-hi la subvenció del Pla d'Actuació Municipal (PAM) de la Diputació corresponent a Tortosa.

La nova configuració de la plaça permetrà que siga més diàfana ja que preveu la retirada de l'actual font. Però l'element de l'aigua hi continuarà sent present ja que s'instal·larà un seguit de brolladors situats al terra, que permetran crear un joc d'alçades i colors. A més a més, els laterals de la plaça incorporaran arbrat, així com mobiliari urbà. En total es plantaran prop d'una trentena d'arbres de diferents espècies a la plaça i tots els carrers de l'àmbit. D'aquests, tres tindran una presència més destacada: una olivera, situada a la confluència del carrer d'En Carbó i Manuel Vilà; un garrofer, a la unió del carrer Lluís Millet i la plaça Emili Sanz; i un arbre de Judea, al reclau format pel carrer Lluís Millet i la travessia de Santa Teresa. En aquest punt, a més, l'actuació eliminarà la barrera arquitectònica existent, substituint un dels trams d'escales actuals per una rampa que connectarà amb el carrer Sant Blai.

Recordant el barri de Pescadors
La plaça de l'ajuntament, així com el mateix edifici consistorial, se situen en part del barri de Pescadors, que va ser assolat en bona part pels bombardejos feixistes del 1938. Ara, la reurbanització de la plaça inclou la ubicació d'unes peces de travertí de color roig, amb il·luminació al centre, que es disposaran seguint el traçat original del carrer Pescadors. D'aquesta manera, l'arquitecte responsable del projecte, Ramon Valls, ha explicat que es podrà recordar on eren les façanes d'aquelles antigues edificacions, una dada localitzada a partir de superposar els antics mapes de la ciutat amb els de l'actualitat.

L'alcaldessa ha felicitat Ramon Valls pel resultat del projecte, que "va més enllà de la plaça". De la seua banda, el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Enric Roig, ha posat en relació aquesta actuació amb les que són en marxa o previstes al nucli antic, com les del carrer Cervantes o els antics terrenys de Renfe, i ha destacat que, amb aquestes actuacions, "transformen urbanísticament la ciutat i també ens permet invertir en la recuperació econòmica", ha dit. La previsió és licitar les obres aquest estiu, amb vista a iniciar-les al final d'any.