Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 31/12/2019
El ple extraordinari de l'Ajuntament de Tortosa rebutja el pressupost municipal per al 2020
Els vots contraris de Movem, ERC, Ciutadans i la CUP fan insuficients els vots favorables de Junts i el PSC
El projecte de pressupost municipal de Tortosa per al 2020 presentat per l'equip de govern de Junts per Tortosa va quedar ahir a la nit rebutjat. El ple extraordinari convocat dilluns per al debat dels comptes va comptar amb 10 vots a favor –els del govern i el suport des de l'oposició del PSC– davant els 11 vots de la resta de grups de l'oposició: Movem, ERC, Ciutadans i la CUP.

El pressupost presentat ascendeix a 71 milions, pel que fa a les despeses consolidades, un 0,95% superior al del 2019. D'aquests, 34,7 corresponen a l'Ajuntament, que en destina 4,4 a inversions. En la seua exposició, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va remarcar que el pressupost assoleix un nivell d'ingressos superior al de l'últim exercici, tot i haver congelat les taxes i impostos. A més, va recordar que l'atenció a les persones, en especial a les que més pateixen, la cultura o les millores a la via pública són alguns dels eixos principals previstos.

Els comptes van tindre el vot a favor del grup municipal del PSC, que van argumentar amb la necessitat d'arribar a grans acords per tirar endavant la ciutat i pel fet que enfoca els problemes de la ciutadania amb polítiques actives. En aquest sentit, el portaveu Enric Roig va agrair la receptivitat a les propostes fetes pel PSC per ser incloses al pressupost.

La resta de grups de l'oposició van argumentar els seus vots negatius per diversos motius: per a la CUP, són insuficients en matèria d'igualtat i de lluita contra el canvi climàtic, i assenyala que les inversions al nucli antic aposten per l'espai públic però no per polítiques d'habitatge. Ciutadans afirma que no és un pressupost auster i que no dedica els recursos suficients a la millora de la via pública, a més de no destinar prou diners a reduir l'endeutament. Per la seua banda, ERC també assenyala la necessitat de dotar més recursos per a la via pública i critica que incloga actuacions d'inversió que no considera prioritàries, com l'ampliació del teatre auditori Felip Pedrell o la construcció d'un pavelló a l'antic col·legi dels Josepets. Finalment, per a Movem Tortosa es tracta d'uns pressupostos continuistes, que perpertuen el model d'obres faròniques, i que dedica recursos insuficients en matèria social i de creació de riquesa.

L'alcaldessa de Tortosa va retraure als grups que van votar en contra el fet que no haguessen aportat cap proposta per ser inclosa al pressupost, i va avançar que al llarg del 2020 caldrà anar fent modificacions puntuals als comptes del 2019, que quedaran automàticament prorrogats l'1 de gener.

El mateix ple va servir per aprovar els preus públics dels abonaments i les entrades per a la nova temporada del teatre auditori Felip Pedrell.

A més, el regidor del PSC Manel de la Vega va anunciar la renúncia a la seua acta per poder desenvolupar la nova responsabilitat com a senador a les Corts Espanyoles.