Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Tortosa

Nota de premsa

Publicat el 13/11/2018
L'Ajuntament presenta uns pressupostos per al 2019 marcats per l'estabilitat a l'últim tram del mandat
Els comptes pugen a 35,2 milions d'euros, dels quals 4,06 milions corresponen a inversions
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el regidor d'Hisenda, Marià Martínez, han presentat avui els pressupostos de l'Ajuntament per a l'exercici 2019, que es debatran en un ple extraordinari el pròxim dimarts 20 de novembre. El pressupost general del grup municipal ascendeix a 70.401.433 euros, mentre que el pressupost de l'Ajuntament se situa en 35.219.500 euros, dels quals 4,06 milions corresponen a inversions. L'alcaldessa ha destacat que els comptes responen a una línia d'estabilitat i permetran complir els últims compromisos de l'actual mandat, recollits al Pla d'acció municipal (PAM) i al pacte de govern municipal.

El pressupost fa especial atenció a determinades àrees, com la de serveis a la ciutadania. En aquest sentit, manté els projectes d'assistència a les persones més desafavorides, i n'incrementa altres com els d'ajuts a la pobresa energètica. De la mateixa manera, crea noves polítiques d'igualtat i reforça les d'integració.

També consolida la transformació iniciada al nucli antic, amb la construcció de la nova plaça situada al davant de la Catedral, valorada en 1,9 milions, dels quals 1,6 dins del pressupost del 2019. Aquesta inversió finalitzarà el canvi de la silueta urbana de la façana fluvial, al mateix temps que permetrà posar en valor les importants restes arqueològiques aparegudes al subsòl. Igualment, l'exercici preveu l'inici de l'actuació al barri del Castell amb l'execució del Passeig de les Cultures, que donarà continuïtat al passeig situat als peus de la Suda. Els comptes hi destinen 459.000 euros, dels més de 671.000 previstos. En la recuperació del nucli antic també destaca l'important increment per a la rehabilitació d'edificis, que passa de 30.000 a 60.000 euros.

Els esports són un altre dels eixos pels quals aposta el govern municipal. Entre d'altres, amb la finalització del Complex Esportiu Tortosa (Win), que iniciarà en breu la segona fase valorada en 464.000 euros. També diverses millores en instal·lacions (125.500 euros), o el gran esdeveniment que es viurà al juliol amb els World Sports Games.

La promoció econòmica, el turisme o els serveis són altres dels àmbits destacats d'aquests pressupostos.

En l'apartat d'inversions, a més de les ja assenyalades destaquen altres actuacions com l'adquisició dels terrenys que han d'acollir el futur nou pàrquing de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta (40.000 euros); les millores a la via pública en àmbits com la mobilitat, l'enllumenat, el mobiliari o la senyalització (266.750 euros); o les ampliacions de dos importants equipaments culturals, que també permetran millorar les prestacions amb vista a la celebració de la Capital de la Cultura Catalana del 2021: el teatre auditori Felip Pedrell, que incorporarà una tercera sala (50.000 euros), i el Museu, que habilitarà un espai per la difusió dels autors del territori (50.000 euros). A més, manté les aportacions als pobles i a les EMD amb 440.000 euros, una quantitat que ha acumulat un increment del 47,02 % des del 2012.

Tot plegat, amb un context pressupostari marcat per una nova congelació de tributs i la rebaixa d'un 1% de la taxa d'escombraries (acumula el 14% de reducció en 6 anys), fet que permet una disminució de la pressió fiscal. Al mateix temps, l'Ajuntament té previst reduir l'endeutament al voltant d'un milió d'euros, per la qual cosa situarà la ràtio al 59,53%, una xifra mai vista en molts anys a l'Ajuntament de Tortosa.