ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 20/07/2020
La Policia Local de Tortosa sanciona més d'una trentena d'abocaments fora dels contenidors en dos setmanes
Les actituds incíviques han augmentat al voltant de les illes de contenidors, especialment després de l'aixecament del confinament
El nombre d'activitats incíviques al voltant dels contenidors ha anat en augment al llarg de les últimes setmanes, especialment després que s'hagués aixecat el confinament de la població per la pandèmia de coronavirus. Això ha portat l'Ajuntament, els responsables de la neteja a la ciutat i la Policia Local a iniciar una campanya de conscienciació per detectar i reduir el nombre de casos. En un primer moment, tècnics d'Estima Tortosa, en coordinació amb la Policia Local, s'han posat en contacte amb les activitats generadores dels abocaments incontrolats per dissuadir-les d'aquestes actituds. Atès que algunes d'aquestes accions han persistit, el cos policial ha començat a denunciar aquells casos més flagrants.

En poc més de dos setmanes, el nombre d'actes aixecades se situa en 32 sancions. Corresponen en alguns casos a establiments comercials que deixen cartrons i embalatges al costat del contenidor. En aquests casos, una vegada identificada la procedència de l'abocament es recorda als responsables l'existència del servei de recollida de cartró comercial a la porta de l'activitat, que es du a terme diàriament sense cost afegit per als comerciants que ho sol·liciten.

Altres casos corresponen a deixalles d'origen domèstic, que també han comportat denúncies quan se n'ha pogut identificar la procedència. A més, s'ha comprovat que alguns d'aquests abocaments fora dels contenidors es produeixen tot i que la fracció estiga buida o encara hi haja espai a l'interior. Una acció que moltes vegades obstaculitza l'accés de la resta de ciutadania al contenidor, provocant que es repetisca l'acció incívica d'abocar les deixalles al carrer.

Aquestes actituds s'han detectat en moltes illes de contenidors al conjunt de tot el municipi. Destaca especialment l'illa de contenidors de l'Aube, a Jesús, on, tot i haver-hi reforçat el nombre de contenidors, els abocaments al terra continuen produint-se. En aquest punt s'han detectat fins a 11 infraccions en quinze dies. Altres tipus d'abocaments consisteixen en restes de poda fora dels contenidors habilitats per a aquesta finalitat, com a Sant Josep de la Muntanya, o garrafes d'aigua de plàstic deixades a terra.

Entre els objectes detectats fora dels contenidors també han anat en augment els mobles i altres restes que cal dur a la deixalleria municipal per al seu correcte tractament. En aquest sentit, cal recordar que existeix el servei de recollida a la porta del domicili, per a les andròmines i restes voluminoses (telèfon 607 235 607), i que la deixalleria mòbil manté la seua ruta per tots els barris i pobles de Tortosa, on les restes es poden dipositar amb comoditat (les parades es poden consultar a la web de l'Ajuntament de Tortosa i a les xarxes socials d'Estima Tortosa).

Les infraccions detectades poden comportar sancions d'entre 100 i 375 euros. La recollida de deixalles dipositades fora dels contenidors suposa un cost afegit al servei d'uns 360.000 euros anuals.