ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 04/12/2019
El govern de Tortosa presenta un pressupost per al 2020 amb l'àmbit social, la cultura i la via pública com a eixos
Els comptes pugen a 71 M€, dels quals 34,7 corresponen a l'Ajuntament, i preveu destinar-ne 4,4 a inversions en equipaments i a l'arranjament de carrers
El projecte de pressupost municipal per a l'exercici 2020 a Tortosa ascendeix a 71.070.512,11 euros, dels quals, 34.679.750 euros corresponen a l'Ajuntament. La dada l'ha donat a conèixer aquest dimecres l'alcaldessa, Meritxell Roigé, acompanyada del primer tinent d'alcalde d'Hisenda, Fernando Saporta, que han desgranat els principals punts inclosos als comptes. En aquest sentit, Roigé ha destacat que el pressupost reforça totes les àrees del govern, que veuen ampliada la seua aportació, tot i que els creixements són especialment notables a l'àmbit de la via pública i a la Festa del Renaixement, atès que a la pròxima edició viurà el 25è aniversari. Concretament, els comptes reserven més de 335.000 euros a l'arranjament de voreres, renovació d'asfaltatge, supressió de barreres arquitectòniques i enllumenat, i a més inclou actuacions a la xarxa de carrils bici o la renovació de parcs infantils arreu de la ciutat. Però també destaca l'increment de més del 50% de la quantitat destinada a parcs i jardins.

Juntament amb aquestes actuacions a la via pública, l'apartat d'inversions preveu iniciar la transformació d'alguns dels principals eixos viaris de la ciutat, com el carrer Cervantes, la plaça de l'Ajuntament o el carrer Barcelona, a banda de dur a terme la redacció dels projectes de la rambla Catalunya o la plaça de la Immaculada. Mentrestant, es continuen els projectes que es van posar en marxa durant el 2019, com el Passeig de les Cultures al barri del Castell, la finalització de la plaça de la catedral, que afegeix la museïtzació de les restes arqueològiques, o la Casa de les Tres Cultures a l'antic balneari de'n Porcar.

Un altre dels àmbits destacats és el dels serveis a les persones. El pressupost per al 2020 incrementa els recursos que es destinen a Càritas per al servei de menjador social i el de la Casa d'Acollida, així com els que es destinen a Creu Roja. De la mateixa manera, es continua apostant per programes d'atenció a les persones necessitades a través del Tiquet Fresc, els ajuts contra la pobresa energètica, la major dotació per al transport adaptat o el servei d'atenció integral LGTBi.

La cultura és un altre dels eixos que concentren major atenció als pressupostos. En aquest àmbit s'inclouen diverses actuacions que han de permetre adequar els equipaments disponibles abans de l'inici de la Capital de la Cultura Catalana, que Tortosa exercirà durant tot el 2021. Entre els projectes destaca l'ampliació del Museu, amb una nova sala que es dedicarà als autors referents de la ciutat al tombant dels segles XIX i XX (Gimeno, Querol i Casanova Estorach), així com l'adquisició de material tècnic per equipar la nova sala o recursos per a l'adquisició de fons d'aquests autors. També correspon a l'àmbit cultural la inversió més important del pressupost 2020: l'ampliació del teatre auditori Felip Pedrell, que es farà amb fons propis.

L'alcaldessa també ha destacat altres àmbits, com l'esport, amb la redacció del projecte d'un pavelló al centre històric o l'ampliació del complex WIN, a Ferreries, o el mediambiental, amb la continuació de les actuacions de millora en eficiència energètica als equipaments municipals o les aportacions a entitats animalistes i a l'ADF per a la millor gestió forestal.

Meritxell Roigé ha remarcat que els comptes aconsegueixen disposar d'uns ingressos més elevats, tot i que els impostos i les taxes s'han mantingut congelades. Això és possible, apunta, a una "gestió eficient", que manté la premissa que "si tots paguem, tots paguem menys". En aquest sentit, Roigé afegeix que l'endeutament es veurà reduït inicialment en mig milió d'euros, i que es continuarà reduint al llarg de l'exercici 2020.