ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 14/11/2019
Signat, l'acord per prorrogar durant cinc anys més la presència de l'Arxiu Històric als Reials Col·legis
El bisbat de Tortosa, l’Ajuntament de Tortosa i el Consell Comarcal del Baix Ebre subscriuen l'acord amb el Departament de Cultura
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha celebrat que l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre pugui continuar conservant els seus fons i donant servei a la ciutadania als Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa, fins el 2024. La consellera ha fet aquesta valoració en l’acte de signatura del conveni de col·laboració que ha tingut lloc aquest matí al bisbat de Tortosa.

Vilallonga ha valorat el dia de avui com a “joiós” per la signatura d’un conveni que permet la continuïtat de l’arxiu a aquest espai patrimonial, on s’ubica des de la seva creació, el 1983, i que és propietat del bisbat de Tortosa. “Ens alegrem tots plegats de la signatura del conveni amb el bisbat, l’Ajuntament i el Consell Comarcal” i “ens comprometem a seguir treballant per a una seu definitiva. L’arxiu comarcal necessita més espai”, ha reblat.

En l’acte de signatura, el Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, ha agraït l’interès de la consellera i ha dit que l'edifici dels Reials Col·legis “ha d’estar al servei dels ciutadans”.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha coincidit a valorar com a “molt important per a la ciutat i el territori la continuïtat de l’arxiu en un edifici que també és una joia per a la ciutat”.

El vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, Jordi Jordan, ha recordat que el consell comarcal és gestor de l’arxiu i que “la documentació podrà ser consultada pels historiadors i la gent que ho requereixi”.

La cessió dels espais per part del bisbat garanteix, durant els pròxims cinc anys, la continuïtat dels serveis que ofereix l’Arxiu. Per la seva part, el Departament de Cultura es compromet a encarregar, a una comissió formada per tècnics del Departament i del bisbat, un estudi de l’edifici i dur a terme les obres de rehabilitació del monument que s’acordin per part d’aquesta comissió, necessàries per assegurar el bon funcionament del servei que s’hi presta.

Pel que fa al manteniment quotidià i de subministraments del monument, se’n farà càrrec l’Ajuntament de Tortosa que, alhora, serà el responsable dels usos de l’edifici relatius a la celebració d’actes culturals i a la visita turística d’aquest edifici tan excepcional de l’arquitectura renaixentista a Catalunya.

La consellera ha aprofitat la visita a Tortosa per visitar diferents espais patrimonials de la ciutat, com la Basílica-catedral de Santa Maria de Tortosa i el Museu de Tortosa. A l’acte, també hi han assistit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró; la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i el cap del Servei d’Arxius, Enric Cobo, entre d’altres autoritats.

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre conserva un dels més rellevants llegats documentals de Catalunya i aplega una cinquantena de fons. Hi ha dos fons que destaquen per la seva riquesa i antigor: el de l’Ajuntament de Tortosa, que s’inicia el 1149 i que conserva grans sèries documentals força íntegres des de la baixa edat mitjana (clavaria, provisions, establiments, obres), així com 1754 pergamins, i el fons del districte notarial de Tortosa, amb protocols des de la meitat del s. XIV i amb més de 2.000 volums.

Un arxiu que aplega un patrimoni documental molt rellevant de documentació tant pública com privada de la comarca del Baix Ebre. L’equipament disposa avui d’una capacitat de 3.500 metres. Es preveu un reajustament per l’entrada amb vigor de l’administració electrònica que situarà la capacitat total en els 6.000 metres.