ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 19/03/2019
La recreació del Setge de Tortosa de 1708 incorpora activitats per aprofundir en el vessant històric del conflicte
Del 22 al 24 de març tindran lloc un seguit d'activitats al voltant del conjunt emmurallat per rememorar la caiguda de la ciutat durant la Guerra de Successió
Per quart any, les Avançades de Sant Joan reviuran un dels episodis històrics que va tindre lloc Tortosa, ara fa tres segles: la caiguda de la ciutat en el context de la Guerra de Successió. Ho faran de la mà de l'associació dels Miquelets de Catalunya i d'altres entitats de recreació històrica arribades de Moià, Girona, València o Almansa. El cap de setmana que ve interpretaran els dos bàndols confrontats al conflicte: els austriacistes partidaris de l'arxiduc Carles d'Àustria, i els borbònics partidaris del duc Felip d'Anjou, els dos pretendents a la corona espanyola després de la mort, sense descendència, del rei Carles II.

Com ja és habitual en els últims anys, la recreació de l'anomenat Setge de Tortosa del 1708 es durà a terme en diferents espais. Dissabte 23, a les 12.30 h a l'embarcador del mercat, recrearan l'arribada pel riu i un atac fluvial al port de Tortosa, com a primer intent per conquerir la ciutat. Posteriorment, l'activitat principal es traslladarà al conjunt emmurallat, amb les Avançades de Sant Joan com a principal referència. Allà establiran els campaments dels dos bàndols enfrontats i, dissabte a les 18.15 h, hi faran el primer assalt armat amb les unitats de cavalleria i foc d'artilleria. Diumenge 24, a les 12.30 h, tindrà lloc l'assalt final amb totes les tropes que finalitzarà amb la capitulació de la ciutat a mans de l'exèrcit borbònic.

Enguany, aquestes representacions de les batalles al fossat de les Avançades incorporen diverses millores, per facilitar que el públic puguen seguir-les amb major detall: d'una banda, incorporaran graderies i també s'explicarà el guió de la batalla perquè els espectadors sàpiguen com transcorrerà l'acció. De la mateixa manera, també s'inclourà un sistema de sonorització que permetrà escoltar la conversa entre els capitans dels dos bàndols en el moment en què es produeix la rendició. Així mateix, els visitants podran veure com era la vida al campament militar, que les agrupacions reprodueixen amb detall, o participar en els tallers infantils que hi duran a terme.

Més enllà de la representació, en aquesta edició també s'introdueixen altres novetats encaminades a reforçar el coneixement d'aquell episodi bèl·lic des d'un punt de vista històric: divendres 22, a les 19.30 h a la cripta del temple de la Reparació, el doctor Francesc Xavier Hernández farà una conferència inaugural sobre 'La poliorcètica a Catalunya, de la Guerra de Separació a la Guerra de Sucessió. El cas de Tortosa'. Així mateix, l'entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic ha organitzat una visita guiada al castell de la Suda per diumenge a les 10.30 h, amb la qual s'accedirà a espais de visita poc freqüent com les restes que hi ha a la part posterior del polvorí, o la part subterrània del castell. Just després es farà una visita guiada a les fortificacions de les Avançades, per explicar la importància militar que van tindre en el passat.

El regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, ha posat en valor la representació del Setge de Tortosa ja que ajuda a donar a conèixer un episodi important: "ens permet reivindicar la història de la ciutat", ha dit.