ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 02/03/2019
El nou Espai de la Jota obre al Museu de Tortosa amb la catalogació oficial de centre d'interpretació
L'equipament ha obert portes aquest dissabte per donar a còneixer i difondre la dansa tradicional per excel·lència de les Terres de l'Ebre
Aquest matí ha obert portes l'Espai de la Jota. L'equipament ocupa un dels pavellons del Museu de Tortosa, a Remolins, i ofereix una visió polièdrica al voltant de la música i dansa tradicional més representativa de les Terres de l'Ebre: la jota. Ho fa a partir de material recopilat des de fa anys pel CIJTE (Centre d'Interpretació de la Jota de les Terres de l'Ebre) i pel grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Expliquen la jota des dels seus tres vessants: el cantat, el ballat i el musicat, i recullen alguns aspectes com l'origen o la identitat catalana de la dansa.

A més, dedica un espai a diversos elements que han format part del recorregut de 26 anys dels Quicos, així com els premis que han anat aconseguint al llarg dels anys. El seu portaveu, Arturo Gaya, ha explicat que feia anys que treballaven per poder mostrar tot aquest llegat en un equipament com aquest: "ens permet mostrar-lo de la millor manera possible i amb molt bones condicions", ha explicat. A més, ha agraït a l'Ajuntament l'esforç que ha fet per dedicar-li aquest espai del Museu ja que "ens permetrà fer moltes coses pel folklore des d'aquí, que al cap i a la fi és treballar per fer millor la nostra societat, com deia Moreira", ha remarcat Gaya.

A l'acte d'inauguració, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha anunciat que l'Espai de la Jota ja compta amb la catalogació oficial com a centre d'interpretació, que fixa el departament de Cultura. Això farà, en paraules de l'alcaldessa, Meritxell Roigé, "que puguem guanyar difusió gràcies al fet d'estar a la xarxa de centres d'interpretació del país". Roigé ha posat de relleu la importància de disposar d'un lloc com aquest, que posa en valor la dansa més representativa del territori, i que a més se situa al complex del Museu de Tortosa, fet que en subratlla la importància. L'alcaldessa ha qualificat la jornada com "un dia especial" ja que "recuperem la nostra essència".

Els Quicos han interpretat una rondalla com les que cantaven els cecs al mercat, ha explicat Gaya, amb l'acompanyament del nombrós públic present. A partir d'ara, l'equipament estarà obert en diversos moments de la setmana, i també se'n podran acordar visites programades o bé tindre accés a la documentació recollida. Un dels elements més significatius de la col·lecció és un original Del folklore tortosí, signat pel mateix autor, Joan Moreira.