ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 22/10/2018
"Gaites, gralles i dolçaines", tres visions diferents per posar música a la festa
L'exposició posa de relleu la convivència entre aquests tres instruments de vent a les comarques centrals dels Països Catalans
Entre els dies 26 d'octubre de 2018 i 10 de febrer de 2019, la Sala d'Exposicions Antoni Garcia del Museu de Tortosa acollirà la mostra "Gaites, gralles i dolçaines", una proposta expositiva que ofereix tres punts de vista diferents a l'hora d'arribar a un mateix objectiu: posar música a la festa. Històricament, la gaita ha estat un instrument solista, només acompanyada pel tabal. Actualment la parella de gaiters és minoritària i ha proliferat l'aparició de formacions més grans com les colles de dolçainers i grallers.

La mostra ha estat organitzada pel Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l'Ebre, SAM Terres de l'Ebre, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i comissariada per Joan Pellisa, lutier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans, i és el resultat de molts anys de recerca. També s'ha comptat amb el suport de l'IRMU, la col·laboració de diferents colles de gaiters, grallers i dolçainers del territori, i d'un equip de recerca la feina del qual es va publicar parcialment a l'inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial de les Terres de l'Ebre.

La mostra també s'exposarà durant els mesos d'abril i maig de 2019 al Museu de les Terres de l'Ebre i, posteriorment, itinerarà per diversos municipis de les comarques de l'antiga diòcesi de Tortosa.