ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 12/09/2018
Rosa Cubeles, conferenciant de la Diada 2018
La seva xerrada va versar sobre "Viure de vendre llibres"
El dimarts 11 de setembre es va celebrar, com cada any a l'Ajuntament de Tortosa, la tradicional conferència institucional de la Diada, que va comptar enguany com a convidada amb Rosa Cubeles i Gil, de la llibreria Viladrich de Tortosa.

Rosa Cubeles va començar a treballar a la llibreria Viladrich l'any 1973, als 14 anys. La llibreria Viladrich té més de 250 anys d'història. La conferenciant va explicar que porta més de 45 anys aprenent l'ofici de vendre llibres. Va dir que, més que llibretera, li agrada com ho diuen al País Valencià, que és "fer de llibrera".

Cubeles va dir que ha plorat, ha passat mals moments, però també ha trobat pau i serenitat en l'ofici que tenia la certesa que no era mal camí. No és fàcil viure de vendre llibres però si ha persistit més de dos segles és perquè ens hem sabut adaptar als canvis", com va dir, "no ens fa por el canvi".

Ara cal que les llibreries es converteixin en espais d'intercanvi, locals especialitzats amb criteris de qualitat. És la diferència entre la llibreria i altres establiments. Va citar a Maria Mercè Marsal: "ser tres voltes rebel".

Rosa Cubeles opina que la llibreria també és un espai de rebelia, on l'esperit crític troba eixopluc, on es poden intercanviar idees. Lluitar és plantar cara, llibertat és un espai rebel, i la llibreria és essencialment dona, se sent feminista, "de classe baixa -va dir- perquè no ens farem rics però tenim prou de seguir fent la nostra feina", i també "de nació oprimida", en referència a la cita de Maria Mercè Marsal.

Cubeles va acabar la seva conferència parlant de la situació política actual: 'hem patit opressió contra tot pronòstic, aquí estem i resistim. Ara tampoc podran aturar-nos. Ara anirem amb la colla a la Diagonal perquè enguany tenim persones represaliades, empresonades i exiliades per poder fer possible una votació. Quina vergonya d'Estat!", va acabar exclamant.

Per la seva banda, Meritxell Roigé, l'alcaldessa de Tortosa, va dir que "volem destacar i reconèixer la tasca de la Llibreria Viladrich, el seu paper rellevant en el món cultural de la nostra ciutat, amb més de 250 anys d’història, que avui dia i malgrat les dificultats continua treballant, un comerç imprescindible per a Tortosa, amb la tasca comercial i com activador de la cultura literària, donant a conèixer de primerà mà llibres i autors".